Egy börtön, ahonnan senki sem akar megszökniA legeredményesebb jelző itt nem csak üres frázis vagy alamuszi hatásvadászat: míg az innen kikerülőknek csak 18 százaléka lesz visszaeső, addig ez a szám máshol 70 százalék fölött van. Hogy miért? A bizalom miatt. Az Index azt írja, a bizalom kulcsfogalom Norvégiában, így itt, Bastøy börtönében is erre épül minden. Az rabok és az őrök megbíznak egymásban, a tolerancia, a kölcsönösség és a másik megsegítése pedig alapvető érték. Ha ezek nem lennének lefektetve, egy ilyen börtön valószínűleg nem tudna működni.


De szerencsére működik; az elítélteket tulajdonképpen semmi sem korlátozza abban, hogy elszökjenek, mégsem teszik: tudják, hogy itt minden lehetőségük megvan arra, hogy később visszailleszkedjenek a társadalomba. Nem lecsúszott bűnösökként kezelik őket, hanem emberekként, akiknek vannak értékeik, képességeik, vágyaik és akik megérdemelnek egy második esélyt. És ez rendkívül felszabadító.


A természet lágy ölén megjavulni

A 115 elítélt - többek között gyilkosok, rablók, drogdílerek és más erőszakos bűncselekményért elítéltek - kényelmes, televízióval felszerelt faházakban lakik, amik szétszórtan helyezkednek el a centrum (templom, sportpályák, bolt, istálló, főépület, rendelő) körül. A templom egybe van építve a közösségi házzal, ahol tanfolyamokat, kurzusokat tartanak, hiszen minden rabnak tanulnia kell valamit: szakmát, nyelvet, akármit, amit nem csak a szigeten tud kamatoztatni, hanem később, a való világban is.


Folyik a munka a konyhában
Forrás: dailymail.co.uk

Ha az elítéltek éppen nem képzik magukat, akkor dolgoznak, napi kb. 2400 ft-ért; Bastøy maximális önellátásra törekszik, így a rabok rendkívül változatos munkakörökben bizonyíthatnak. Alkalmazzák őket a konyhán, a kompon, amellyel meg lehet közelíteni a szigetet, a kerékpárjavítással foglalkozó műhelyben, de gazdálkodnak is, például krumplit termesztenek, hulladékot komposztálnak vagy gondozzák az állatokat. A sziget nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre: amit lehet, újrahasznosítanak, napelemek segítségével nyerik az energiát és autó helyett lovakkal, kerékpárral, elektromos quadokkal közlekednek.


A munkaidő reggel fél kilenctől délután fél háromig tart, utána a sziget lakói este 11-ig azt csinálhatnak, amihez kedvük van.  A tanulás mellett lovagolhatnak, pecázhatnak, teniszezhetnek, de ellátogathatnak a könyvtárba, a szaunába vagy a moziterembe is. A természet közelsége és a tudat, hogy munkájukkal hasznos tagjai lehetnek egy társadalomnak, minden fegyelmezésnél, megszégyenítésnél többet ér, és nagyban segíti a békés, reményteljes lelkiállapot fenntartását is. Internet nincsen, de telefonálni lehet
Forrás: dailymail.co.uk


A könyvtár
Forrás: dailymail.co.ukBizalom mindenek felett

A Bastøy valóban véresen komolyan gondolja a fentebb már említett bizalom-dolgot. A rabok lakásain nincsenek zárak, rácsok,  ráadásul éjszakára mindössze öt fegyvertelen őr marad az elítéltekkel. Őr és fogvatartott talán még sehol nem volt ilyen jó viszonyban egymással, mint ezen a csoda-helyen. Nem véletlen, hogy eddig soha, senki nem próbált meg megszökni, és egyetlen gyilkosság, öngyilkosság sem történt a sziget területén.

"Én otthon egy kis faluból származom, és itt az élet majdnem ugyanolyan" - öregbíti Bastøy jó hírét a börtön egyetlen magyar elítéltje, Norbi. A férfi tavaly, drogcsempészésért került a szigetre, még néhány hónapig kell maradnia. Norbi azonban nem unatkozik: angolul és norvégul tanul, illetve a rabok blues-zenekarában gitározik, ami miatt nagy népszerűségnek örvend. Az Indexnek azt nyilatkozta, a változatosság sokat segít abban, hogy gyorsabban teljenek a mindennapok, ráadásul közben fontos készségeket is el lehet sajátítani. 


Norbi
Forrás: Medium.com/Vincze Máté Artúr

A titok egyszerű

Talán meglepő, de Bastøy szigetén sem voltak mindig ilyen ideálisak a körülmények. A terület az 1900-as években fiatal fiúk nevelőintézeteként működött, és híres volt brutális, kérlelhetetlen módszereiről, kikezdhetetlen fegyelméről és az erőszak alkalmazásáról. 1915-ben aztán a növendékek fellázadtak az őket elnyomó hatalom ellen, de olyan erővel, hogy csak fegyveres katonák tudták őket leverni. Bastøy később próbált változtatni a módszerein, de múltját nem tudta meg nem történtté tenni. Végül 1953-ban bezárták az intézetet.

Bastøy börtöne 1982-ben ezeken a "romokon" épült fel, és tanulva elődje, valamint a világ több hasonló intézményének hibáiból, egy bizalomra épülő rendszert hozott létre, amelynek célja nem a büntetés, a megtorlás, hanem a segítségnyújtás. A titok tehát egyszerű; meglátjuk, hányan fogják, hányan tudják követni Bastøy szigetének példáját. Pozitív Nap

Forrás: index.hu/valasz.hu/Wikipedia/dailymail.co.uk

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Év végi agytakarítás: 8 dolog, amit még idén pucolj ki az életedből!

Az utóbbi időben többször is felvetődött, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenes károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

30 ok az önbizalomra!

30 ok arra, hogy az légy, aki mindig is akartál lenni! hiszen lehetetlen sikeresnek, boldognak lenni, ha az ember önmaga útjába áll...

Kapaszkodj a székedbe: ilyen szédítő sportvideót még nem láttál

Leugrasz? Nézd meg ezeket a hihetetlen fickókat, ahogy a mélybe vetik magukat a norvégiai Kjerag szikláról... Libabőr, ámulat, váó faktor az egekben! :)

10 apró, de annál fontosabb mérföldkő egy nő életében

Ahogyan az ember öregszik, megtanulja, vannak olyan események az életében, amelyek talán nem olyan látványos, kézzelfogható eredmények, mint egy előléptetés vagy a gyerek kitűnő bizonyítványa, de annál fontosabbak az önismeretünk és a belső békénk tekintetében.

Ezzel a titkos fegyverrel csábítja el a nő a férfit (és ez nem a szépsége)

Minden emberben megvan az a csábító erő, tulajdonság, adottság, amivel leveszi az ellenkező nemet a lábáról. Azonban pontosan nem lehet meghatározni, hogy ki mitől válik vonzóvá.


NAPI BOLDOGSÁG