Így lehet pénz nélkül élni - 2. rész

Pénzmentes történetünk második helyszíne Anglia, valahol Bath városa mellett a természetben. Főszereplőnk egy brit fiatalember, Mark Boyle, aki elsősorban az erdő és a föld adta lehetőségeket használja életviteléhez, no meg egy biciklit, egy napelemet és egy rozzant lakókocsit. Egy évre tervezte száműzetését a pénzalapú gazdaságból, de annyira élvezi,  hogy már nem is akar felhagyni vele... 


2. portré: Mark Boyle, a mozgalomalapító "gazdaságon kívüli" 


Mark Boyle pénz nélkül él önszántából immár 6 éve, és nagyon élvezi önkéntes kirekesztését a gazdasági életből. A 33. életévét taposó fiatalember 2008 novemberében vált "gazdaságtalanná", teljesen önellátóvá, pénzt nem használóvá. 

„Ha saját magunknak termelnénk meg az ételt, nem dobnánk el az egyharmadát, mint most. Ha mi készítenénk magunknak az asztalt és széket, nem dobnánk ki minden alkalommal, amikor átrendezzük a lakást. Ha nekünk kellene megtisztítanunk az ivóvizünket, valószínűleg nem szennyeznénk” – írta Mark a The Guardian-ban. A mindennapi életben is ehhez tartja magát, majdnem teljesen függetlenül él a fogyasztói társadalom minden elemétől. Hogyan csinálja? 

Nem hajléktalan: Bath közelében egy lakókocsiban él egy biogazdaság mellett. Hetente három napot dolgozik a farmon, megtermeli magának élelmét, hat éve vegetáriánus. Mobiltelefont használ ugyan, de csak fogad hívásokat, laptopja is van. Elektromos készülékeit napelem révén tölti fel. Az internetet pedig ingyen használhatja a biofarmon, ahol önkéntesként gyerekeket tanít hagyományos foglalkozásokra: mezőgazdaságra, kovácsmesterségekre, asztalosságra. Kályhája fatüzelésű, fogkrémét ánizskapor magvaiból és halcsontőrleményből keveri össze. Bár minden tovább tart a pénz nélküli életben – a mosás például négyszer annyi ideig –, Boyle élvezi életvitelét. Eredetileg egy éven át akart "gazdaságon kívüli" életet élni, ám jócskán hosszabbított, és nem tervez változtatást.  

A számítógép-használatot egyébként többször a szemére vetették, de azt mondja, ha teljesen elzárkózna a kommunikációs lehetőségektől, nem terjeszthetné meggyőződéseit.


Miért csinálja? 


Boyle egyébként a világ problémáin morfondírozva – a környezet pusztulásától a háborúkig – jutott arra, hogy mindegyik kapcsolódik a pénzhez, és ez indította el életvitele teljes megváltoztatásában.  Célja az, hogy terjessze életvitelét és átadja másoknak is a tapasztalatait, segítségét, ha hasonló elhatározással kacérkodnak. Létrehozott egy mozgalmat, amit The Freeconomy Community névre keresztelt és amelynek oldalán útmutatókat közöl arról, hogyan lehet a gazdaság nélküli életformához csatlakozni (például az eszközök, lakóhelyek, tapasztalatok megosztásával).

Bejegyzéseiben felfogásának jövőjét és saját életfelfogását is elemezgeti. Az “ingyenesség filozófiájában” ezt írja: A Freeconomy közösség célja az, hogy az emberek újra egymásra találjanak helyi közösségeiken belül a megosztás egyszerű gesztusa által. Erőforrásaink megosztása nemcsak a környezet számára jobb, de kevesebb pénzbe is kerül és barátságok is szövődhetnek általa.  Ez egy olyan helyzet, ahol mindenki nyer.

Az egy év tapasztalatairól könyvet is írt: A pénz nélküli ember - Egy év gazdaságmentes élet címmel, amelynek bevételeit adományként továbbadja a mozgalomnak, például földváráslást is finanszíroznak ebből, hogy legyen hol megtermelni az élelmiszerek egy részét. 


Egyedül csinálja?

"A fő projektem, a Freeconomy weboldal jelenleg több, mint 150 országban van jelen, aktív helyi csoportokkal – Romániában is számos tag van. - mesélte a Transindexnek egy éve. - Itt a faluban körülbelül húszan élnek, a világban összesen több mint 25 ezren, és naponta több száz e-mailt kapok olyanoktól, akik így szeretnének élni, de sajnos nem tudok minden kérésnek eleget tenni."

Szerinte a jövő gyermekeinek  más készségekre lesz szükségük, mint a maiaknak. Egy grafikai tervezés-diplomára ötven év múlva semmi szükség nem lesz, helyette hagyományos készségeket kell elsajátítaniuk, a környezeti változásoknak megfelelően. Magáról azt vallja, hogy a kelke mélyén idealista, de realista is. Nem hiszi, hogy eljönne az a világ, ahol senki nem használ pénzt. "Most mindenki életében jelen van a pénz, ezért inkább azt üzenem, hogy minél kevésbé függjünk tőle."

Ha érdekel Mark egy napja tekintsd meg a videót, amit a The Guardian riportere készített vele, amikor mellészegődött, hogy testközelből lássa, milyen életet él a "No Money Man".

                                             A videó csak angolul elérhető.

Így lehet pénz nélkül élni sorozatunk következő része:

Heidemarie Schwermer, a csere-bere úttörőjeSzerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ezek a hihetetlenül ötletes torták Londonban készültek... de természetesen egy magyar keze által!

Krasznai András Angliában dolgozik tortadekorátorként, és az alábbi képek alapján tényleg mindent eltud készíteni, amit a vevő kíván.

Édes élet - Valószínűleg ennek a nőnek van a világon a legjobb munkája

Ez a 39 éves brit hölgy irigylésre méltó munkakört tölt be. Fagylaltkóstoló!

A brit Schindler története - Winton listája

Megható történet az akarat és jószándék diadaláról. Majd közel öt évtized eltelte után, egy padláson talált albumnak hála derült fény a hihetetlen cselekedetek sorára...

Elsüllyedt erdő bukkant elő a tenger mélyéről

Egy nagyjából tízezer éves, elsüllyedt erdőt fedeztek fel búvárok a kelet-angliai Norfolk partjai közelében.

Egy vasúttársaság nagyszerű karácsonyi ötlete - keresd a plüsst!

Egy angol vasúttársaságnak feltett szándéka, hogy a járataikon elhagyott plüssöket visszajuttassák gazdájukhoz. Ez ám a karácsonyi meglepetés!


NAPI BOLDOGSÁG