"Fapados" gyümölcs, amely összeköt - Határon átívelő Szilvaút Szatmártól-Szatmárig

Mára beérett a néhány éve született ötlet, hogyan lehetne a szatmári térség jellegzetes gyümölcsét az ország legkeletibb sarkában a turizmus szolgálatába állítani: a 16 hazai és 10 erdélyi települést összekötő Szilvaút mentén virágzásnak indult az idegenforgalom. Mostanság a hazaiak mellett olyan, már visszajáró holland, német, svéd vendégek koccintgatnak errefelé a hungarikumnak számító szilvapálinkával, akik korábban hírét sem hallották a Felső-Tisza ezen fertályának.


A Szilvaút egyik kiötlője Danó Sándor, Tivadar polgármestere elmondta, hogy az elmaradott térségként számon tartott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a falusi turizmus hozhatja meg a fellendülést. Társaival merész módon ehhez választották ki a vidék jellegzetes gyümölcsét, a sokfelé vadon is megtermő, egyesek által kissé lenézett szilvát. E "fapados" gyümölcs többnyire afféle mostohagyerekként szerénykedik a piacok standjain az illatos barackok, a zamatos körték és mosolygó almák között. Holott a szilva beltartalmát nézve valóságos természeti kincstár, és most kiderült újabb előnyös tulajdonsága is: turistacsalogatóként első osztályú reklámhordozó.
A híres szatmári "nemtudom" szilva
 A Szilvaút Egyesületbe tömörült lokálpatrióták évekkel ezelőtt számba vették a helyi nevezetességeket, hogy a szilva jegyében kulturális és gasztronómiai értékeket - mint egy felfűzött élő igazgyöngy sort - kínáljanak az ide vetődő, az újra fogékony idegennek. A szakember szerint a hazai és a külföldi világjárók egy része mást, eredetit akar, és a dübörgés helyett sokan értékelni kezdik a falusi élet természetközeli ritmusát, a helyi ízeket.  Például a gyakran fanyar ízű helyi szilva lekvárrá főzve nemesedik igazi ínyencséggé. A lekvár főzés fortélyaival ismerkedhet a szilvaút látogatója Penyigén az ország egyetlen Lekváriumában.

A valódi penyigei lekvár a gyakorlatilag vadon növő, "nemtudom" nevű, apró szemű, hamvaskék szilvából készül, amíg a legjobb befőtt a besztercei fajtából tehető el télre.  A szilvaút egy másik, erdélyi állomása a roskadozó állapotában is büszke várkastélyáról nevezetes Aranyosmeggyes, a vendéget itt jóféle szatmári szilva pálinkával kínálják. Az erdélyihez hasonló pálinkaház átadására készülnek most Tarpán is. A közelben áll a 19. századból megmaradt szárazmalom.
A szatmárcsekei csónakos kopjafás temető és Kölcsey síremléke.
Az út egy másik állomásán, Nagyar határában meredezik az égnek a 200 éves kocsányos tölgy villám sújtotta csonkja, a fa tövében ülve szállta meg az ihlet Petőfit, hogy Tisza című versét megírja. Szatmárcsekén a Kölcsey-kúria helyén épült emlékházban a Himnusz alkotójának íróasztala is megtalálható. Innen néhány utcával arrébb fedezhető fel Európa egyetlen csónakos fejfás református temetője. A rendhagyó forma onnan ered, hogy árvizes időszakban csónakkal hozták ide, az ilyenkor a vízből szigetként kiemelkedő temetőbe a halottakat. Itt áll Kölcsey síremléke is.  Tiszacsécsén pedig a Móricz Zsigmond-emlékházba lehet betérni. A nagy író ötéves koráig cseperedett e falak között.  Tivadarnál pedig a tiszai szabadstand finom homokja csábítja sütkérezésre a vízitúrákon megfáradt kenuzókat. 
A tivadari homokos szabadstrand.
A turisták két útvonal közül is választhatnak: az egyik a Kis szilvaút, mely Penyigétől Panyoláig tart, a másik a Nagy szilvaút, amely Vásárosnaményból indul, és ugyanoda is tér vissza. Bármelyiket is járjuk be, egy biztos: az út során szerzett élmények garantáltan visszacsábítanak minket erre a vidékre. Induljunk hát el a szilva útján, és ismerjük meg a vidék nevezetességeit, kóstoljunk bele a jellegzetes ízekbe!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG