Lassíts! Hódít a „slow life” életszemlélet


A mozgalom Olaszországból indult útjára, egy a McDonald's ellen tiltakozó civil kezdeményezésből 1989-ben. A kezdet kezdetén a gyorséttermi étkezési stílusnak intett megálljt, idővel azonban egyre mélyebb értelmet kapott a kezdeményezés, így ma - két évtized után - fő üzenete, hogy „Fékezz! Élj tartalmasabb életet!" Egy boldogabb élet reményében ma már létezik lassú oktatás, lassú város és lassú utazás is. 


A világ, amelyben élünk minden tekintetben gyors. Gyorséttermek, villámrandik, gyorstalpaló tanfolyamok vibrálnak körülöttünk – gyorsan közlekedünk, rohanva dolgozunk – mondván az „idő pénz”. A tudatos lassítás követői viszont azt vallják, hogy az idő jóval nagyobb kincs ennél: maga a szabadság. 

"A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben." -Abraham Lincoln


Ellentrend a gyorsuló világban


Míg az emberek többsége azon serénykedik, hogy minél gyorsabb legyen minden: az internettől a járművekig; addig egy kisebb, de növekvő csoport éppen a vészféket keresi, mert azt vallja, a gyorsaság hosszú távon tönkreteheti a kreativitást, ráadásul cseppet sem fenntartható és a társadalmi-kulturális jelenségeknek sem kedvez. A mozgalom ma a hétköznapok taposómalma és a fásultság ellenpólusaként lép fel és arra nevel, hogy az állandó rohanásból kilépve igazi lehetőség nyílik az apró örömök felfedezésére. Ezzel pedig egy másik életminőség alternatíváját kínálja. 

Lassú városok, már Magyarországon is


A városi környezet általában rendkívül gyors tempót diktál, de ezért nem a város a hibás. Az emberekben is fokozódott az igény arra, hogy egyre gyorsabban és gyorsabban éljenek. Az emberi idegrendszer viszont nem feltétlenül módosult erre az életmódra, és még mindig él bennünk a vágy arra, hogy egy kicsit úgy éljünk, ahogyan annak idején őseink: természethez közel, lassabban, természetesen.  

A „slow life" legszervezettebb formában a „slow city", azaz nyugodt város néven épült be a köztudatba. Eddig ehhez 16 ország 140 városa csatlakozott és viselheti büszkén a címet, melyet egy csiga képe fémjelez. Ezekben a városokban mindig van idő a helyi hagyományok ápolására, a kulturális értékek megőrzésére és a zöld felületek arányának növelésére. A szakértők szerint a lassítás szellemében valaki saját lakhelyén is lehet turista. Friss szemmel fedezheti fel a környező utcák házainak felső homlokzatát, loholás helyett szóba elegyedhet a sarki újságárussal, mindez új élményekkel gazdagíthatja – és pénzbe sem kerül.

A dél-alföldi Hódmezővásárhely csatlakozott hazánkban elsőként az élhető városok közösségébe. Így Hódmezővásárhely lett a szervezet magyar központja, mely, a többi hazai települést fogja segíteni a az élhető városok koncepciójának teljesítésében. 

Tárgytervezés - Slow Design


A Slow Design is a minőséget részesíti előnyben a gyorsasággal, mennyiséggel szemben. Az elkészítés módja is számít, ahogy akár a tárgy élettartama is. E felfogás lényege a valós igények kielégítése, a világ jobbítására irányuló, szociálisan is elkötelezett magatartás, amely minden szempontból megfelel a fenntartható fejlődés igényeinek is. Ezek fontossági sorrendben: gazdasági, funkcionális, esztétikai, biztonsági, de ezeken túl fontos az úgynevezett etikai, illetve humánökológiai szempont is. Ez a tervezői szemlélet a helyi igényekre, a helyi erőforrásokra, a közösségi kreativitásra épít, világszerte terjed, és a legnagyobb tervezők teszik a magukévá.

Fast food kontra Slow Food


A Slow Food elnevezésével a gyorsétkezdei „fast food” étkezési stílus ellentettjére, a „lassú”, odafigyelő, komótos étkezésre, a hagyományos és nemes táplálkozásra irányítja a figyelmet. Az étkezés egészségesebb és kifinomultabb kultúráját képviseli, a helyben termelt alapanyagok használatát ösztönzi, ezen keresztül védi az adott régió közösségeit és ökoszisztémáit. Magyarországon a Komótos Étkezés több éve tevékenykedő mozgalom, és támogatja a kistermelőket, a helyi hagyományokat, a biodiverzitást, és nem utolsó sorban a fenséges ízeket.

A lassú utazás szépsége


Az utazás lényege, hogy a turista valóban közel kerüljön a felkeresett helyhez, ami a teoretikusok szerint csak akkor lehetséges, ha hosszabb időt tölt el ott, és egyszerre csak akkora területet fedez fel, amely gyalog vagy biciklivel bejárható. A „komótos utazó" úgy él, mint a helyiek, idegenvezető nélkül maga járja be a területet, a kisboltban vásárol, házat bérel, vagy sátorozik, és magának főz. Azzal, hogy úgy él, mint a helyiek, sokkal több és mélyebb élményt szerez a meglátogatott városban, országban.

Ugye mennyivel pozitívabb így a világ? Hogy megtapasztalhassuk csupán apró lassításokat kell beiktatnunk a napirendünkbe, amik élvezetessé tehetnek olyan dolgokat, melyek felett eddig átsuhantunk.Szerző: Szilvási-Zupkó Anett - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ingyen szállhatunk meg olasz vendégházakban - egy feltétellel

La Settimana del Baratto. Magyarul Barter Hét. Így nevezik azt a kezdeményezést, amelynek köszönhetően több ezer olasz vendégszállóban ingyen pihenhetünk meg, ha készek vagyunk érte megdolgozni. A szó legszorosabb értelmében - írja a Condé Nast Traveler.

"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében

Sürgősen lassítsunk! (+film)

Mert "a jelen pillanata az egyetlen pillanat, amelyben változni és változtatni lehet."

Varázslatos erdő a belvárosban - Milánó függőleges kertje!

Szemiramisz függőkertje a világ hét csodája közül az egyik volt. A varázslatos kert felfelé törekvő zöld bujasága azonban valószínűleg eltörpülne a Milánóban épített Bosco Verticale mellett.

Újabb pontok a bakancslistára - Lélegzetelállítóan szépek ezek a sziklák közé épült olasz falvak

Ezek a sziklák közé épített olasz települések nem meglepő módon a turizmusból tartják fenn magukat.


NAPI BOLDOGSÁG