Vannak madarak, amelyek kifejezetten szeretik a dértől megcsípett, fagyott, fonnyadt bogyókat, aztán rendre be is csípnek tőlük - egy nemrégiben megjelent hír szerint Kanadában már alkoholelvonó is létezik az ilyen állatoknak. A hortobágyi madárkórház szakembere szerint ilyesmi Magyarországon legfeljebb csak nyáron, ősszel fordulhat elő, amikor a lehullott gyümölcsök erjedésnek indulnak.
A hulló epret például a kacsák fogyasztják előszeretettel, de olyasmire is volt példa, hogy egy nyírségi gyűrűzőtáborban háromszor fogták be ugyanazt a minden esetben erősen szilvacefreszagú kékcinegét.
Kékcinege - közülük is "karmoltak" már be páran
A madarakra ugyanúgy hat az alkohol, mint az emberekre, a mozgásuk koordinálatlan lesz, a figyelmük elszáll, így könnyebben ragadozók vagy közúti baleset zsákmányául is eshetnek. Részeg madarat ugyan még senki nem hozott a 15 éve működő hortobágyi madárkórházba, de műtét során, amikor 70 százalékos alkohollal kellett kezelni az állatot, már sikerült előidézni ezt az állapot.
Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa azt mondta, nálunk leginkább a hatalmas, 5-10 ezres tömegekben vonuló, szinte csak gyümölcsöt evő csonttollú esik bűnbe, „karmol be”, ami egyébként elég feltűnő és szórakoztató jelenség is, ám egy félig bódult madár nagyon könnyű zsákmány is.
Csonttollú - ő csíp be a legtöbbször MTI Fotó: Komka Péter
Ez így egyébként egy evolúciós próbakő is – tette hozzá a szakember, aki felidézte, hogy a gyakorlatilag természetes ellenség nélkül élő koala például az egész életét ilyen kába állapotban éli le, folyamatosan eszi az eukaliptuszt, és napi 23 és fél órát alszik. A "madárdetoxikálót" egyébként Orbán Zoltán inkább jól sikerült marketingfogásnak tartja, mint valódi megoldásnak, ezek az állatok ugyanis nem igazán szorulnak segítségre.
MTI/Ma reggel



