10 dolog, amiről nem tudtad, hogy nő találta fel

Rengeteg sikeres és befolyásos nő él szerte a világban. Közülük sokan politikusok, művészek, tudósok és vannak feltalálók is. Mindig is hajtotta az emberiséget az új létrehozása, a mai napig igyekszünk kütyük hadával megkönnyíteni az életünket. Hihetetlenül sok ötletes és hasznos találmány szerves részévé vált már a mindennapjainknak és bizony vannak közöttük olyanok, amiket hölgyek találtak fel!

Csak képzeld el, hogy mennyivel veszélyesebb, kellemetlenebb vagy éppen unalmasabb lenne a világ, ha ezeket a dolgokat sosem találják fel.


1. Ablaktörlő


Amikor Mary Anderson meglátta, hogy a New York utcáin autózok vihar közben kidugják a fejüket az ablakon, hogy lássanak, hihetetlen ötlete támadt.Feltalálta az ablaktörlőt, amit az autó belsejéből kellett manuálisan működtetni. Mindez 1905-ben történt, majd 11 évvel később Charlotte Brigwood megalkotta az első automatikus ablaktörlőt is.


2. Golyóálló mellény

Az ilyen mellények legfontosabb anyaga a kevlár, mely tűzálló és ötször erősebb az acélnál. Tulajdonképpen ezt az anyagot találta fel az 1970-es évek elején Stephanie Kwolek, az első női kutató kémikusok egyike. A kevlár többek között megtalálható biztonsági sisakokban, hidak kábeleiben.3. Mentőcsónak


Amikor Maria Beasley hallott arról, hogy az emberek egy hajótörés alkalmával vízbe fulladtak a tengeren, elhatározta, hogy készít egy olyan mentő alkalmatosságot, amely tűzálló, kompakt, biztonságos és könnyedén kezelhető. 1880-ban készült el vele: biztonsági korlát és bóják is tartoztak az egyébként helytakarékosság miatt összehajtható csónakhoz. 4. Kábel nélküli kommunikáció

Talán meglepetten hallod, hogy a ma már mobilokban, számítógépekben használt kábel nélküli kommunikáció úttörője egy nő volt. Hedy Lamarr színésznőként dolgozott és a  "világ legszebb lányaként" emlegették. A II. Világháború alatt segített kifejleszteni egy titkos kommunikációs rendszert, mellyel rádiófrekvenciákat lehetett manipulálni és védte a titkosított üzeneteket a feltöréstől.


5. Kávéfilter


Melitta Bentz német háziasszony volt az, aki feltalálta a kávé zaccmentes verzióját azzal, hogy elkészítette az első filtereket. Melitta megunta, hogy a népszerű ital mindig szemcsés és zavaros, hiszen ekkor még ruhaanyagba kötött kávét kellett beletenni a forrásban lévő vízbe. Az 1900-as évek elején találta ki a következőt: kilyukasztott egy réz fazekat, a lyukakat befedte papírral, majd a fazékba tette az őrölt kávét és a forró vizet, a lyuk alá pedig egy csészét és megvárta, míg a kávé lecsepeg. Az első igazi filtert 1908-ben csinálta meg Melitta, s most több, mint száz évvel később még mindig használjuk a találmányát.6. Melltartó

Talán a legkevésbé meglepő eleme a listának a melltartó, amit szintén egy nő, Mary Phelps jacob talált fel. A 20. század elején készítette el az első darabot, mely két összevarrt zsebkendőből és némi szalagból meg madzagból állt. Amikor a női családtagok elkezdek érdeklődni a ruhadarab iránt, Mary szabadalmaztatta azt és árusítani kezdte Caresse Crosby néven őket. A többit tudjuk: világsiker.


7. Hibajavító folyadék


Még a számítógépek korának eljövetele előtt, ha nyomtatott formában szerettél volna dokumentumokat készíteni, szükséged volt egy írógépre. Ez esetben, mikor hibát vétettél nem állt rendelkezésedre a Törlés gomb. Ennek az űrnek a betöltésére volt alkalmas a hibajavító, melyet az 50-es években talált fel Bette Nesmith Graham.


8. Fagyigép

Valószínűleg soha-soha nem ettünk volna se fagyit, se jégkrémet, ha nincsen Nancy Johnson. 1843-ban feltalált egy olyan fagyigépet, amit a mai napig használunk. Ahelyett, hogy egy tégelyben fagyaszotta volna meg a krémet, Nancy szabadalmaztatott egy automatikus fagyasztót, amiben a fagyi folyamatosan mozgott, miközben lehűlt, így maradt könnyű és krémes.


9. Barbie babák


Az elképesztően furcsa arányai miatt az ember azt hinné, hogy a Barbie babákat egy férfi találta ki. Nem is tévedhetnénk nagyobbat, hiszen a megalkotójuk 1959-ben, Ruth Handler volt, aki a lánya, Barbara után nevezte el a babákat - A Ken babákat pedig a fia után. Ruth észrevette, hogy a lánya és barátai úgy tesznek, mintha a papír babáik tinédzserek lennének, ezért kitalált egy háromdimenziós, fiatalkorú babát, ami hatalmas siker lett és meghódította a világot.


10. Monopoly


Talán hallottad, hogy ezt a játékot az 1930-as években fejlesztette ki egy Charles Darrow nevű munkanélküli férfi. Nos, ez nem egészen így volt. A kitalálója Elizabeth Magie volt, bár ő még "A Földbirtokos Játékának" nevezte és egyfajta tiltakozási formának szánta a híres monopolisták (például Rockefeller) cselekedeteire. Darrow később ellopta Elizabeth ötletét és eladta azt, százmilliókat keresve vele.


Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Készen állsz 2018 nagy olvasási kihívására?!

Ha már egy olyan könyved sincs otthon, amit még ne olvastál volna el, ha már senki nem tud olyan olvasnivalót ajánlani Neked, amit már ne tudnál fejből oda-vissza, akkor ez a játék Neked való! Ha úgy érzed, keveset olvasol, pedig igenis szeretnél, akkor még motivációként is jól jöhet ez a kihívás! Kalandozz egy kicsit a könyvek világában!

Év végi agytakarítás: 8 dolog, amit még idén pucolj ki az életedből!

Az utóbbi időben többször is felvetődött, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenes károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

Az babák tízparancsolata, avagy nyílt levél a szülőknek egy újszülöttől

A skót NHS Ayrshire Maternity Unit Facebook-oldalán tűnt fel az a nyílt levél, amelytől az internet már megint egy kicsivel jobb hellyé vált. Azóta már az "újszülöttek tízparancsolataként" is emlegetik, annyira találó és szívhez szóló tanácsok vannak benne friss szülők számára.

Ma van a fagylalt napja, amikor féláron fagyizhatsz

A magyar kézműves fagylalt napja minden évben május 8-án van. Mit jelent és miért pont ekkor tartjuk? És persze itt a résztvevő fagyizók listája is.

Hallelujah - abszolút libabőr, ahogy a 17 éves lány egy kútba énekli ezt a mesterművet! (+videó)

A velencei kútba énekelt daltól mindenki libabőrös lett, aki hallotta, nézd meg, miért!


NAPI BOLDOGSÁG