10 dolog, amiről nem tudtad, hogy nő találta fel

Rengeteg sikeres és befolyásos nő él szerte a világban. Közülük sokan politikusok, művészek, tudósok és vannak feltalálók is. Mindig is hajtotta az emberiséget az új létrehozása, a mai napig igyekszünk kütyük hadával megkönnyíteni az életünket. Hihetetlenül sok ötletes és hasznos találmány szerves részévé vált már a mindennapjainknak és bizony vannak közöttük olyanok, amiket hölgyek találtak fel!

Csak képzeld el, hogy mennyivel veszélyesebb, kellemetlenebb vagy éppen unalmasabb lenne a világ, ha ezeket a dolgokat sosem találják fel.


1. Ablaktörlő


Amikor Mary Anderson meglátta, hogy a New York utcáin autózok vihar közben kidugják a fejüket az ablakon, hogy lássanak, hihetetlen ötlete támadt.Feltalálta az ablaktörlőt, amit az autó belsejéből kellett manuálisan működtetni. Mindez 1905-ben történt, majd 11 évvel később Charlotte Brigwood megalkotta az első automatikus ablaktörlőt is.


2. Golyóálló mellény

Az ilyen mellények legfontosabb anyaga a kevlár, mely tűzálló és ötször erősebb az acélnál. Tulajdonképpen ezt az anyagot találta fel az 1970-es évek elején Stephanie Kwolek, az első női kutató kémikusok egyike. A kevlár többek között megtalálható biztonsági sisakokban, hidak kábeleiben.3. Mentőcsónak


Amikor Maria Beasley hallott arról, hogy az emberek egy hajótörés alkalmával vízbe fulladtak a tengeren, elhatározta, hogy készít egy olyan mentő alkalmatosságot, amely tűzálló, kompakt, biztonságos és könnyedén kezelhető. 1880-ban készült el vele: biztonsági korlát és bóják is tartoztak az egyébként helytakarékosság miatt összehajtható csónakhoz. 4. Kábel nélküli kommunikáció

Talán meglepetten hallod, hogy a ma már mobilokban, számítógépekben használt kábel nélküli kommunikáció úttörője egy nő volt. Hedy Lamarr színésznőként dolgozott és a  "világ legszebb lányaként" emlegették. A II. Világháború alatt segített kifejleszteni egy titkos kommunikációs rendszert, mellyel rádiófrekvenciákat lehetett manipulálni és védte a titkosított üzeneteket a feltöréstől.


5. Kávéfilter


Melitta Bentz német háziasszony volt az, aki feltalálta a kávé zaccmentes verzióját azzal, hogy elkészítette az első filtereket. Melitta megunta, hogy a népszerű ital mindig szemcsés és zavaros, hiszen ekkor még ruhaanyagba kötött kávét kellett beletenni a forrásban lévő vízbe. Az 1900-as évek elején találta ki a következőt: kilyukasztott egy réz fazekat, a lyukakat befedte papírral, majd a fazékba tette az őrölt kávét és a forró vizet, a lyuk alá pedig egy csészét és megvárta, míg a kávé lecsepeg. Az első igazi filtert 1908-ben csinálta meg Melitta, s most több, mint száz évvel később még mindig használjuk a találmányát.6. Melltartó

Talán a legkevésbé meglepő eleme a listának a melltartó, amit szintén egy nő, Mary Phelps jacob talált fel. A 20. század elején készítette el az első darabot, mely két összevarrt zsebkendőből és némi szalagból meg madzagból állt. Amikor a női családtagok elkezdek érdeklődni a ruhadarab iránt, Mary szabadalmaztatta azt és árusítani kezdte Caresse Crosby néven őket. A többit tudjuk: világsiker.


7. Hibajavító folyadék


Még a számítógépek korának eljövetele előtt, ha nyomtatott formában szerettél volna dokumentumokat készíteni, szükséged volt egy írógépre. Ez esetben, mikor hibát vétettél nem állt rendelkezésedre a Törlés gomb. Ennek az űrnek a betöltésére volt alkalmas a hibajavító, melyet az 50-es években talált fel Bette Nesmith Graham.


8. Fagyigép

Valószínűleg soha-soha nem ettünk volna se fagyit, se jégkrémet, ha nincsen Nancy Johnson. 1843-ban feltalált egy olyan fagyigépet, amit a mai napig használunk. Ahelyett, hogy egy tégelyben fagyaszotta volna meg a krémet, Nancy szabadalmaztatott egy automatikus fagyasztót, amiben a fagyi folyamatosan mozgott, miközben lehűlt, így maradt könnyű és krémes.


9. Barbie babák


Az elképesztően furcsa arányai miatt az ember azt hinné, hogy a Barbie babákat egy férfi találta ki. Nem is tévedhetnénk nagyobbat, hiszen a megalkotójuk 1959-ben, Ruth Handler volt, aki a lánya, Barbara után nevezte el a babákat - A Ken babákat pedig a fia után. Ruth észrevette, hogy a lánya és barátai úgy tesznek, mintha a papír babáik tinédzserek lennének, ezért kitalált egy háromdimenziós, fiatalkorú babát, ami hatalmas siker lett és meghódította a világot.


10. Monopoly


Talán hallottad, hogy ezt a játékot az 1930-as években fejlesztette ki egy Charles Darrow nevű munkanélküli férfi. Nos, ez nem egészen így volt. A kitalálója Elizabeth Magie volt, bár ő még "A Földbirtokos Játékának" nevezte és egyfajta tiltakozási formának szánta a híres monopolisták (például Rockefeller) cselekedeteire. Darrow később ellopta Elizabeth ötletét és eladta azt, százmilliókat keresve vele.


Pozitív Nap - Gerecs Zsófia


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ma van a fagylalt napja, amikor féláron fagyizhatsz

A magyar kézműves fagylalt napja minden évben május 8-án van. Mit jelent és miért pont ekkor tartjuk? És persze itt a résztvevő fagyizók listája is.

Hallelujah - abszolút libabőr, ahogy a 17 éves lány egy kútba énekli ezt a mesterművet! (+videó)

A velencei kútba énekelt daltól mindenki libabőrös lett, aki hallotta, nézd meg, miért!

Színekben úszik egész India: ma elkezdődött a tavasz ünnepe, a Holi! (+képek)

Miért festékes ma még a Google kereső logója is? És egyáltalán, mi az a Holi? És miért dobálják ma egymást Indiában (és a világ számos más pontján is) az emberek színekkel? A választ megtudod, ha lejjebb görgetsz!

3 szendvicsrecept, ami új dimenziót nyit a konyhádban

Kint hideg van, nincs időd nagyon főzni, de ennél valami laktató, finom, melege ételt? Íme, a megoldás: három szendvics, ami nem éppen a hétköznapi vajas-sonkás megoldás szintjén áll.

8 egyszerű lépés, hogy 2017 egy remek év legyen

Az élet sokkal szebb annál, mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli. Tudatosan, lépésről lépésre oda kell figyelnünk a szép dolgokra, és ezzel párhuzamosan a negatív eseményeket minél gyorsabban le kell zárnunk.


NAPI BOLDOGSÁG