A hulladék 99%-át újrahasznosítják Svédországban, a maradékból pedig energiát állítanak elő

Nem mindennap hallunk olyat, hogy egy ország a határon túlról hozatja be a hulladékot, olyan hatékonyan működik az újrahasznosítási rendszere. Márpedig a mindenben élen járó svédeknél ez a helyzet: többek között Nagy-Britannia, Olaszország, Norvégia és Írország összesen 800 ezer tonnányi szemetével eteti az éhes hőerőműveket.

Természetesen nem a semmiért gyűjtik össze más államok kidobott szemetét. A gyakorlat annak a kiváló "hulladék-politikának" a része, amelynek két alappillére van: az újrahasznosítás és az égetés. Svédország nem csak arra képes, hogy drámaian alacsonyan tartsa az égetőkbe kerülő háztartási hulladék mennyiségét (ez az a bizonyos 1%), hanem arra is, hogy a megsemmisített szemétből energiát állítson elő - utóbbit a kemencékben elporladó szemétből származó gőz segítségével teszi.  


Ezért éri meg Svédországnak - sok európai országgal ellentétben - az, hogy rengeteg hulladékot hozat be, majd a kevéske sajátja mellett azt is megsemmisíti. Az égetést érintő magas adók és betartandó szabályok miatt Norvégia például inkább szabadulni akar a szemetétől. 

Irigylésre méltó, hogy a közel 133 ezer lakost számláló Helsingborgban egy égető elegendő energiát termel ahhoz, hogy ellássa a háztartások 40%-át, ha pedig egész Svédországot nézzük, akkor azt mondhatjuk: a kidobált szemét 950 ezer otthon számára fűtést, 260 ezer számára pedig elektromos áramot biztosít.


Mielőtt a szemetet elszállítanák az égetőkbe, a háztartások, vállalkozások (vagy bárki, aki hulladékot termel) megszűrik, átválogatják azt, külön a papírt, külön az organikus szemetet, és így tovább. Érdekes adalék a történethez, hogy a svéd törvény kimondja, a gyártókat terheli minden olyan költség, amely a szemét elszállításához, újrahasznosításához, összegyűjtéséhez kapcsolódik. Ha egy akármilyen vállalkozás például eladja az üveges üdítőit, akkor az ő felelőssége, hogy finanszírozza a fent említett folyamatokat.

Egy svéd újrahasznosítási cég, a Returpack adatai szerint évi 1,5 billió üveget és konzervet gyűjtenek össze - ami nem újrahasznosítható, az mehet az égetőbe.


Természetesen az "égető-akciónak" is vannak ellenzői. Egyes szakemberek azt mondják, a folyamat minden, csak nem "zöld", hiszen még több szennyeződést bocsát a levegőbe. A svédek viszont az égetésnek egy olyan verzióját használják, ami alacsony kibocsátással dolgozik: a toxikus gázok, a légkörbe kerülő nehézfémek, valamint a hidrogén-klorid és kéndioxid mennyiségét szinte a nullára csökkentették.

Kérdés persze, hogy ha most 99%-on áll az újrahasznosítási ráta, akkor mikor érheti el a 100 %-ot. Állítólag addig, amíg a vállalatok nem hagynak fel az olyan termékek gyártásával, amiket nem lehet se újrahasznosítani, se elégetni, a maximális teljesítmény csak álom marad. Azok az árucikkek ugyanis, amelyek csempét, porcelánt, szigetelőszalagot, azbesztet vagy más hasonló anyagot tartalmaznak, nem égethetőek el biztonságosan; szemétlerakóhelyeken lehet őket gyűjteni.   

Pozitív Nap

Forrás: huffingtonpost.com

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Egy asszonynak két munkahelye van" - az anyák, feleségek láthatatlan munkájának ereje!

Az önkéntes tevékenység és a fizetetlen házimunka gazdasági szempontból láthatatlan (vagyis semmilyen valutában nem definiálják, nem pénzre váltott tevékenység), így ezáltal sokszor presztízs nélküliek is. Ez a társadalmi jelenség pedig leginkább a nőket érinti, ennek egyik oka a hagyományos nemi szerepek között keresendő, ám a mára tömeges női munkavállalás ellenére sem változott ez a helyzet.

Nem segítek a feleségemnek - ezért te se segíts soha

Az alábbi gondolatfoszlány néhány nappal ezelőtt indult hódító útjára a Facebookon, amit mi az Új Egyensúly portál főszerkesztőjének, Barok Eszternek a fordításában találtunk meg, a történet pontos eredete sajnos bizonytalan. Itt most után közöljük mivel ez a rövid elbeszélés precíz magyarázata annak, miért nem segít feleségének egy férfi a háztartási munkában és a gyereknevelésben.

5 olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...

Egy anyukának azt mondták csak otthon ül és semmit sem csinál. Válaszul rajzokon örökítette meg a napjait. Parádés!

Azt mondják az édesanyáknak könnyű dolguk van, mert hát otthon ülnek, kérem szépen. Nos, Jade Nordahl, fiatal norvég anyuka rajzokon örökítette meg a nagy semmittevést és az egész napos pihenést.

Svédországban annyira dübörög az újrahasznosítás, hogy kifogytak a szemétből

Annyira jól működik Svédországban az újrahasznosítás, hogy évek óta külföldről importálják a szemetet. A svéd háztartási hulladékok kevesebb mint egy százaléka került hulladéklerakókba 2011 óta.


NAPI BOLDOGSÁG