Láthatóvá válhatnak álmaink

Egy kaliforniai kutatócsoportnak sikerült videón megmutatnia az emberi agy által formált belső képeket. Ha így folytatják, nemsokára felvételről tudjuk megnézni azt, amiről eddig csak álmodtunk: saját álmainkat.

“Hatalmas ugrás ez a belső képek rekonstrukciója felé. Ablakot nyitunk az elménk filmjeire” - kommentálta Jack Gallant professzor, a kaliforniai Berkeley neurológusa azt a történelmi jelentőségű haditettet, melynek során az egyetem kutatóinak sikerült videón megjeleníteniük az emberi agy által formált képeket. Az álmok visszajátszása még nem megy, de az eredmény, amelyet a Current Biology folyóirat szeptemberi számában tettek közzé, így is elég meggyőző: a kutatók által a YouTube-ra feltöltött videó bal oldalán az a filmajánló látható, amelyet a kísérleti alanyok megtekintettek, a jobb oldalon pedig az, amelyet a mágneses rezonancia-készülék (fMRI) által rögzített jelek alapján készült. 
A feladat nem volt olyan egyszerű, mint gondolnánk, az eredmény sok hosszadalmas fázisban készült el. Mint az a YouTube-videóhoz csatolt leírásból kiderül, a kísérleti alanyokkal először több órányi videót nézettek meg, majd a kutatók szótárakat készítettek, hogy a filmajánlókon látható formákat és mozgást meg tudják feleltetni az fMRI által rögzített adatoknak. A több ezer mérési pont mindegyikéhez külön szótárt készítettek. A szótárak minőségét új, az alanyok által még nem látott videókkal tesztelték, majd a következő lépésben 18 millió másodpercnyi, a YouTube-ról véletlenszerűen letöltött felvételből könyvtárat hoztak létre. A videók és a szótárak felhasználásával már meg tudták jósolni az agytevékenységet, ezután kiválasztották azt a száz felvételt, amelynek esetében a jósolt agytevékenység leginkább hasonlított a mérthez. A rekonstrukció a klipek átlagolásával készült el.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Túlvilági titkok világhírű agykutatók tolmácsolásában

Vajon vannak-e tudományos magyarázatok a spirituális élményekre? Három világhírű agykutató gondolataiból válogattunk.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.


NAPI BOLDOGSÁG