Pozitivitás kontra negativitás - Mi fán terem a kapcsolati matematika?

Miként lehetne objektívan kimutatni a különbséget a rossz hangulatú, romboló és az építő, szeretetteli kapcsolatok között? Erre a kérdésre kereste a választ Losada és Fredrickson, két pozitív pszichológiai szemléletű kutató, amikor cégeknél és házaspároknál vizsgálták a kapcsolatok dinamikáját. 


Üzleti tárgyalásokat, céges meetingeket figyeltek meg és kódoltak le. Az derült ki, hogy a sikeresen működő csapatoknál a pozitív és negatív kijelentések aránya 2,9:1 vagy annál jobb volt, leginkább 6:1 körüli, természetesen a pozitív kijelentések javára.

John Gottman ugyanezt a statisztikát kiszámolta házaspárok hétvégi beszélgetéseire. Az eredmény: ahogy a 2,9:1 alatti arány a céges teameknél a sikertelenséget jósolja meg, a pároknál ez a válást valószínűsíti. Legalább 5:1-hez arány kell, hogy erős, szerető kapcsolatban, házasságban éljünk. Ezt az arányszámot nevezik a kapcsolatok Losada arányának, a felfedező tiszteletére. A bűvös arány tehát a 2,9:1!


A kutatók szintén feltették azt a kérdést, hogy ez a pozitivitás a végtelenségig javítani fogja-e a kapcsolatok minőségét. Azt látták, hogy egészen 11:1-ig ment fel az arány, ami felett a kapcsolatok már nyájassá, céltalanná és hiteltelenné válnak. Úgy tűnik tehát, hogy a virágzó kapcsolatokhoz kell egy bizonyos mennyiségű negativitás, ami kritikus a stabil, rugalmas és fejlődő kapcsolatokhoz. Ezt a kutatók helyénvaló negativitásnak nevezik, ilyen a teameken belüli kreatív konfliktus, vagy a párok közti termékeny negatív visszajelzés a másik fél felé, de pl. nem nevezik helyénvalónak az undor vagy megvetés kommunikálását a másik fél felé.

Akik részletesebben foglalkoznának a témával: Martin Seligman új könyvét, az Élj boldogan-t (Flourish) ajánljuk, amely a korábbi Autentikus életöröm-nek a 10 évvel későbbi újragondolása és revíziója. 

Legyen hát 2012 a pozitív kapcsolatok éve! Ránk fér!


Szerző: Horváth Gábor Eredeti írás elérhető itthrblog.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerkedés már csak az interneten keresztül?

Ma már el sem tudjuk képezni az életünket, az internet, facebook és különböző közösségi oldalak használata nélkül. Szinte már annyira a rabjává váltunk, hogy a személyes kapcsolatainkat is ezen keresztül tartjuk. Ami, nem feltétlen rossz hiszen, ha távoli ismerősünkkel nem tudunk olyan gyakran találkozni, mint szeretnénk akkor ez egy remek lehetőség arra, hogy még is kapcsolatba maradjunk vele.

"Csak akkor beszélj, ha a csendnél értelmesebbet tudsz mondani!"

Rohanunk, ha kell, ha nem. Üvöltünk, ha van miért és ha nincs. Olyan sokan dobálóznak a mondattal, miszerint „Álljunk meg egy kis időre…”, - mi pedig most ezt a mondatot fogjuk bontogatni, meghámozni, kifejteni, hogy mekkora igazság, vagy épp az ellentettje.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!


NAPI BOLDOGSÁG