Hogy újra felfedezd az élet apró örömeit: LASSÍTS LE egy teljes hétre!

A világ, amelyben élünk minden tekintetben gyors. Gyorséttermek, villámrandik, gyorstalpaló tanfolyamok vibrálnak körülöttünk – gyorsan közlekedünk, rohanva dolgozunk – mondván az „idő pénz”. A tudatos lassítás követői viszont azt vallják, hogy az idő jóval nagyobb kincs ennél: maga a szabadság. Most egy heted van rá, hogy kipróbáld!


Mi ez?

A mozgalom Olaszországból indult útjára, egy a McDonald's ellen tiltakozó civil kezdeményezésből 1989-ben. A kezdet kezdetén a gyorséttermi étkezési stílusnak intett megálljt, idővel azonban egyre mélyebb értelmet kapott a kezdeményezés, így ma - két évtized után - fő üzenete, hogy „Fékezz! Élj tartalmasabb életet!" Egy boldogabb élet reményében ma már létezik lassú oktatás, lassú város és lassú utazás is.

A világ, amelyben élünk minden tekintetben gyors. Gyorséttermek, villámrandik, gyorstalpaló tanfolyamok vibrálnak körülöttünk – gyorsan közlekedünk, rohanva dolgozunk – mondván az „idő pénz”. A tudatos lassítás követői viszont azt vallják, hogy az idő jóval nagyobb kincs ennél: maga a szabadság.


Ellentrend a gyorsuló világban

Míg az emberek többsége azon serénykedik, hogy minél gyorsabb legyen minden: az internettől a járművekig; addig egy kisebb, de növekvő csoport éppen a vészféket keresi, mert azt vallja, a gyorsaság hosszú távon tönkreteheti a kreativitást, ráadásul cseppet sem fenntartható és a társadalmi-kulturális jelenségeknek sem kedvez. A mozgalom ma a hétköznapok taposómalma és a fásultság ellenpólusaként lép fel és arra nevel, hogy az állandó rohanásból kilépve igazi lehetőség nyílik az apró örömök felfedezésére. Ezzel pedig egy másik életminőség alternatíváját kínálja.


Belassult városok, már itthon is


A „slow life" legszervezettebb formában a „slow city", azaz nyugodt város néven épült be a köztudatba. Eddig ehhez 16 ország 140 városa csatlakozott és viselheti büszkén a címet, melyet egy csiga képe fémjelez. A szakértők szerint a lassítás szellemében valaki saját lakhelyén is lehet turista. Friss szemmel fedezheti fel a környező utcák házainak felső homlokzatát, loholás helyett szóba elegyedhet a sarki újságárussal, mindez új élményekkel gazdagíthatja – és pénzbe sem kerül.

A dél-alföldi Hódmezővásárhely csatlakozott hazánkban elsőként az élhető városok közösségébe, de fővárosunk is megfelelően a lassulás útjára lépett már.Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Június 21-én tartják a nemzetközi Slow-napot, amire Budapest igazán rálassul! A jeles dátumot megelőző héten a lelassulás jegyében szervez programokat a Slow Budapest, hogy újra felfedezhessük az élet apró örömeit.

Habár a slow életforma a kiegyensúlyozott élet egyik kulcsa lehet, itthon még mindig kevesen élnek ebben a szellemben. Szerencsére a Slow Budapest csapata is azon ügyködik, hogy mindez megváltozzon. Ezúttal június 14. és 21. között tartanak slow hetet, aminek keretein belül izgalmas programokra és kihívásokra is számíthatunk.

Az eseményhez azoknak is érdemes csatlakozni, akik nem tudnak részt venni a közös programokon, ugyanis a napi tematikát követve, jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben, bárhol is legyünk a világon.

A programsorozatról még többet megtudhattok ITT.


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Négy kiegészítő, amivel biztosan lenyűgöz egy férfi

Egy férfinak is ugyanolyan fontos elegáns és megnyerő kiegészítőket viselni, mint egy nőnek, hiszen ezáltal sokkal vonzóbb lesz a megjelenése és sokkal magabiztosabbnak fog látszani. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amivel biztosan le vesz egy férfi a lábadról még a legrosszabb napjaidon is.

Sürgősen lassítsunk! (+film)

Mert "a jelen pillanata az egyetlen pillanat, amelyben változni és változtatni lehet."

Tudod mennyi kalóriát viszel be egy durvább nassolás során? Nem? Akkor íme, a megdöbbentő valóság!

Csoki, chips, gumicukor. Mindenki ismeri és mindenki talál az ilyen nyalánkságok között a fogára valót. De vajon mennyi is az annyi, amikor nassolunk?

Színpompás receptek, melyek az egészséges saláták szerelmesévé tesznek

Ha a saláta eddig a hétvégi nokedlihez fogyasztott fejes-ecetes verzió volt, akkor a következő képeket Neked találták ki!

Az új szuperétel: fogyaszt és egészséges

A chiamagot régóta ismerjük, hiszen már az azték kultúra is előszeretettel alkalmazta az ételeiben.


NAPI BOLDOGSÁG