Így készítsünk házi patikát otthonra! - A napraforgó / 7. rész

Szakértőnk, Antics Katalin sorozatának hetedik részéhez értünk, mellyel heti rendszerességgel jelentkezünk.

Van Gogh is előszeretettel festette és jelenítette meg ezt, a számára oly kedvelt növényt. Több alkotása is - érthető módon - a napraforgó körül "forog", hiszen ez a kultúrnövény  magába szívja az éltető nap erejét. 


Ismertetőjegyei

A napraforgó (Helianthus annus L.) egynyári, magas, erős növekedésű, elágazó, növény. Nagy szív alakú, szabálytalanul fűrészes szélű, váltakozó állású levelei vannak. Fészkes virágzata akár 40 cm átmérőjű is lehet, nyelves virágai sárgák, míg csöves virágai barnás árnyalatúak, a vacok sima. Termései sötétek, világosan csíkozottak, olajtartalmú magbelet rejtenek.

A napraforgó (Helianthus annus L.)

      
Előfordulása

Észak-Amerikában, Mexikóban honos. Dísz és kultúrnövényként terjedt el. Ma már közismert kerti növényünk. Amerikai vadonélő fajból nemesítették. A tápanyagban gazdag laza szerkezetű talajt kedveli. 

Gyűjtése

Virágzáskor a sárga nyelves virágokat, szedjük le, száraz meleg délutáni órákban. Nagyon fontos, hogy a virágokat még a hervadás kezdete előtt gyűjtsük be. Nem kell aggódnunk a nyelves virágok eltávolítása miatt, mivel a csöves virágok alatt a termések ugyan úgy be fognak érni. A magjait teljes érésnél gyűjtsük, amikor a sötét alapszín és a világos csíkozottság jellemzi. 
       
Szárítás

A napraforgó nyelves virágai gyorsan száradnak. Meleg, árnyékos helyen, felaprítás nélkül, szárítsuk. 

Elkészítés

Teaként: Forraljunk fel vizet. A szirmokat szétaprítás után helyezzük csészébe, majd forrázzuk le vízzel. A fogyasztás előtt várjunk legalább 5 percig.  
A szirmok nagyon szép élénk színt kölcsönöznek italunknak, de semleges íze miatt, javaslom, hogy más aromás növényt is tegyünk mellé. 

Alkalmazhatjuk teakeverékekbe és díszítésekre is egyaránt. 

Az olaj tartalma a telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően értékes étolaj. De a margarin és a szappan gyártásának is fontos alapanyaga. A visszamaradó extrahált dara fehérjékben gazdag takarmányként kerül felhasználásra. 

A magbél - ismert nevén szotyola- nyersen, olajban sütve, pirítással is fogyasztható. A nyers mag csíráztatva, és salátákba valamint szendvicsekhez is kiválóan használható. Virágrügyeit nyersen salátákba is tehetjük, vagy akár párolva zöldségként is fogyaszthatjuk.  
Az inkák a nap és a napisten szimbólumaként tisztelték, ez nem csoda, hiszen fejlődése alatt magába szívja a nap éltető erejét!


Élettani hatásai 

Az inkák a nap és a napisten szimbólumaként tisztelték. Spanyol hódítok hozták magukkal Közép-Amerikából a növényt 1569-ben. Európában eleinte dísznövényként termesztették. Mígnem a 19. századi Oroszországban kezdték el telepíteni olajtartalma miatt. Az oroszországi népgyógyászatban a sárga nyelves virágokat lázcsökkentésre és a malária kezelésére is alkalmazták. 

Mára bizonyított, hogy vízhajtó, sebgyógyító, lázcsökkentő hatással bír.
A telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet. Kivonata vénagyulladások kezelésére kiváló.  
Olaja nem csak étkezésre, de különböző sebkezelő és gyógykenőcsökben is megtalálható bőrápoló szer. 

A homeopátia is használja, lázcsillapításra valamint görcsoldásra.

Hatóanyagai

A nyelves virágok, diterpének, triterpénszaponinok, flavonoidok, karotinoidok találhatók. A zsiros olaja trigliceridet, magas zir- és olajsavat, fitoszterolt tartalmaz. A napraforgócsíra D- és B- vitaminforrás, ásványi anyagokban, kálium, kalcium és vasban gazdag. 

A napraforgó semmivel sem összetéveszthető növény.  Azonban ügyeljünk rá, hogy poros és szennyezett útmentén, ne gyűjtsük be a növényeket! 
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

5 olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...

3 szendvicsrecept, ami új dimenziót nyit a konyhádban

Kint hideg van, nincs időd nagyon főzni, de ennél valami laktató, finom, melege ételt? Íme, a megoldás: három szendvics, ami nem éppen a hétköznapi vajas-sonkás megoldás szintjén áll.

Használd ki a mínuszokat, készítsd el életed első jéggömbjét!

Fantasztikus dolgokra képes a természet, ezt bizonyítják a világhálón rohamosan terjedő fotók a megfagyott buborékcsodákról.

Újabb magyar gasztro-sikernek örülhetünk, ezúttal Bécsből!

Magyar gasztroblogger diadalmaskodott a bécsi elegáns és nívós étterem hobbiszakácsoknak kiírt versenyén!


NAPI BOLDOGSÁG