Egy követendő példa: a „nem szennyező ember” és családja

A „No impact man” –Colin Beavan, New York-ban élő zöld városlakó, aki 2007-ben elhatározta, hogy egy évig családjával megpróbál a lehető legkisebb környezeti hatással élni. Lássuk, mi sült ki ebből!


Egy évig nem vásároltak csomagolt élelmiszert, még vécépapírt sem, nem használtak áramot, sem motorizált közlekedési eszközt, a kádban mostak. A kísérletből blog, könyv, és film is született, valamint számtalan követője akadt már világszerte. S a család az egy év elteltével is ragaszkodott egy sor szokáshoz, amelyet „nem szennyező” évükben alakítottak ki. 


Mit tehet az ember a Földért, ha New Yorkban éli mindennapjait?


Colin Beaven és kislánya a piacon.


Colin Beaven azoknak kívánt példát mutatni, akik jelentős mértékben szeretnének hozzájárulni a bolygónkat fenyegető folyamatok késleltetéséhez, netán megállításához. Ő maga már több éve él „csökkentett üzemmódban”, szimpatizánsait arra kéri, hogy legalább hét napig próbálják meg redukálni fogyasztásaikat, majd élményeiket és benyomásaikat osszák meg vele és az érdeklődőkkel az internetes oldalán. Hogy ez mit is jelent pontosan?Colin ajánlata, hogy minimum hét napig: 

1. ne használjuk az autónkat,

2. ne kapcsoljunk be otthonunkban semmilyen elektromos berendezést,

3. nélkülözzük a papírból vagy műanyagból készült tányérokat, poharakat és evőeszközöket. (Kimondottan jó mulatságnak tartja, ha esténként gyertyafény mellett fogyasztjuk el a vacsoránkat, közben pedig egymással beszélgetünk, és nem a tévé, a rádió vagy a CD-lejátszó szolgáltatja a háttérzajt.)

4. A bevásárlás során ne kerüljön kosarunkba félkész, elősütött vagy mélyhűtött élelmiszer,

5. ne vegyünk olyan árucikkeket sem, amelyek 100 kilométernél többet utaztak azért, hogy az áruházba kerüljenek.

6. Lift helyett pedig használjuk a lépcsőt ahol csak tehetjük, energiát spórolva a Földnek, és néhány fölösleges kalóriát elégetve a szervezetünknek.


Másképp is lehet élni: képes vagy változtatni magadon?


Lábhajtású lendületben a Beaven család.

A legtöbben – különösen a városlakók – erre azt mondják, hogy képtelenség így élni, pedig ha valaki, hát a No Impact Man és családja tudja, milyenek a nyüzsgő hétköznapok, mivel New Yorkban élnek, mégis több éve odafigyelnek fogyasztási szokásaikra. Colin rendszeresen szervez No Impact hetet, amihez a világ bármely részéről csatlakozni lehet egy gyors regisztrációt követően. Ugyanitt elérhető az az interaktív összeállítás, ami napról napra rögzíti a No Impact hét tennivalóit, és végigkísér a próbatétel során, akárcsak egy jól képzett személyi tréner. Elég bátor vagy, hogy változtass magadon?


Mielőtt belevágnál megnézheted a korábbi résztvevők videós naplóit is, hasznos tanácsokat és motiváló gondolatokat olvasva az egyhetes kalandhoz, amelynek során garantáltan pénzt spórolhatsz, veszíthetsz a súlyodból, több szabadidőhöz juthatsz, egészségesebben és boldogabban élhetsz. Jól hangzik, de mi is a fő cél? Colin és a „visszaeső” No Impact hetet tartók legfőbb célja az, hogy megmutassák: túlzott erőfeszítések és szélsőséges lépések nélkül is drasztikusan csökkenthetjük fogyasztásunkat, háttérbe szorítva azokat a fölösleges szokásainkat, amelyekről egy hete még azt gondoltuk, képtelenek lennénk lemondani róluk.


A számítások szerint egy négytagú család naponta 6 kilogramm szemetet termel (vagyis évente több mint 2 tonnányit!), 550 liter vizet fogyaszt el (ebből 240 litert felmelegítve) és 10-15 kilowattórányi energiát használ fel. A „pazarlási rekordot” az egyfős háztartások tartják, ahol rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe: 60 százalékkal több, mint egy átlagos család esetében.


Szellemes kisfilm a "No impact" család mindennapjairól angolul

Azzal, hogy mérsékeljük fogyasztásunkat, újra felfedezhetjük a természet közelibb élet elfeledett örömforrásait, kiszabadulhatunk a lustaság és a túlzott jólét fogságából. Ha pedig szembesülünk a mindössze hét napja tartó új életünk eredményeivel, beláthatjuk, hogy hosszú távon mindenképpen megéri felelősségteljesen gondolkodni, és megváltoztatni észrevétlenül rögzült rossz szokásainkat.


A No Impact Mannek és családjának csak jó dolgokat hoztak a zöld reformok: „Kihúztunk minden elektromos berendezést a konnektorból, nem termelünk újrahasznosíthatatlan hulladékot, kizárólag gyalog vagy kerékpárral közlekedünk, és a régiónkban fellelhető élelmiszereken kívül nem vásárolunk semmit. Tizenkét hónap elteltével minket is meglepett, hogy újdonsült életmódunkkal nemcsak a környezetünkért tettünk, hanem egészségesebbé, boldogabbá és gazdagabbá váltunk, mint azt bármikor hittük volna!”

Szerző: Pozitív Nap


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Magyar Ház New Yorkban – immáron 50 éve!

Húsz magyar szervezet és a magyar főkonzulátus képviselőinek részvételével ünnepelték meg New Yorkban a Magyar Ház fennállásának 50. évfordulójáról szombat este.

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

2014: fél évszázada ezt jósolta az idei évről egy zseni

Ötven évvel ezelőtt egy cikket írt a New York Times-ba Isaac Asimov arról, hogy milyennek képzeli el a világot 2014-ben.

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Itthon/Külföldön? - Menjek, vagy maradjak?

Menjek/maradjak? Jön a dokumentumfilm-sorozat második epizódja külföldi magyarokról!


NAPI BOLDOGSÁG